Taula periòdica

Poques branques de la ciència tenen un element tan clarament identificador com la química, que disposa de la taula periòdica dels elements. No obstant això, aquesta relació va molt més enllà de la condició de símbol d’una ciència o d’una professió, ja que, alhora, els químics consideren que la taula periòdica constitueix la base i l’eix vertebrador dels seus coneixements. En conseqüència, la taula periòdica és, encara avui, una referència indispensable dels professionals de la química i una eina molt valuosa per a l’aprenentatge d’aquesta disciplina.

La versió catalana de la taula periòdica dels elements

Ja l’any 1985, encara en el marc de la Societat Catalana de Ciències Físiques, Químiques i Matemàtiques (SCCFQM), Joaquim Sales i Miquel Àngel Pericàs van impulsar el desenvolupament de la versió catalana de la taula periòdica dels elements.

Des de llavors, la taula periòdica s’ha anat actualitzant i la darrera edició incorpora els noms dels darrers quatre elements validats per la IUPAC/IUPAP Joint Working Party. Aquests elements, de nombre atòmic 113, 115, 117 i 118, van ser oficialment anomenats, en anglès, per la IUPAC nihonium, moscovium, tennessine i oganesson en el mes de novembre de 2016. El TERMCAT, amb el suport de la Societat Catalana de Química, ha recomanat la següent traducció d’aquests noms al català: nihoni, moscovi, tennes i oganessó.

Amb aquests elements, la taula periòdica completà el seu setè període i va encarar, sense forats, el seu cent cinquantè aniversari, que es va celebrar el 2019. Aquestes taules estan disponibles a Llibreria de publicacions de l’IEC.

Amb motiu de l’Any Internacional de la Taula Periòdica, l’any 2019 la Societat Catalana de Química, conjuntament amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, van editar una taula periòdica mural de 84 x 119 cm, que es va distribuir per tots els centres de secundària i universitats del país. La taula, enrotllada dins d’un tub protector, porta dos suports mòbils perquè es pugui penjar a la paret. La taula periòdica mural es pot adquirir a la botiga de l’IEC.

En col·laboració amb la Societat Química Europea (EuChemS), la SCQ ha editat una taula periòdica amb els elements químics presents a la Terra. En aquesta versió, que defuig la regularitat de les taules periòdiques habituals, l’espai per cada element s’ha deformat per a representar l’abundància o escassetat relativa dels noranta elements naturals a la Terra.

Les taules periòdiques de la Societat Catalana de Química es poden adquirir a través del Portal de Publicacions de l’IEC.