Concurs de vídeos «H₂O, una molècula essencial»

No sabrà el bé de l’aigua quin bé sia el qui en terreny secà no haurà viscut, i veient-la minvar dia a dia no haurà patit l’eixut del camp quan no vol ploure, i la sembrada neix a redols, i d’una mala anyada tothom el dol pressent.
Maria Antònia Salvà «El bé de l’aigua» (El retorn, 1934)

La Societat Catalana de Química, a causa de les mesures de restricció en fase d’emergència per la sequera a Catalunya, proposa un concurs de vídeos titulat «H₂O, una molècula essencial» per a recapacitar sobre la importància d’una molècula tan essencial per a la vida i la nostra societat com és l’aigua. Els objectius principals d’aquest concurs són:

— Remarcar la importància de l’aigua com a molècula essencial tant per a l’origen de la vida com per al seu manteniment.
— Indagar sobre les propietats químiques i físiques que fan d’aquesta molècula un compost únic.
— Destacar la importància de l’aigua més enllà del seu vessant químic.
— Sensibilitzar sobre la importància de gestionar un bé escàs, especialment en aquesta situació d’emergència actual, en referència a l’objectiu 6 dels ODS: aigua neta i sanejament.
— Fer visibles els avenços científics relacionats.

La frescor de l’aigua és mala de tastar, mala de guardar, mala de tenir.
Àngel Terron i Homar – «L’iniciat parla…» (Iniciació a la química, 1977)

El concurs segueix les condicions de participació següents:

— S’estableixen dues categories de participació: alumnat d’ESO i alumnat de batxillerat i cicles formatius de l’àmbit de la química. S’atorgarà un premi de 200 euros per a cada categoria.
— Els vídeos han de tenir una durada màxima de 90 segons (en català), amb el lema «H₂O, una molècula essencial». Totes les imatges i música que hi apareguin ha de ser pròpies o lliures de dret.
— En el cas que el vídeo hagi estat fruit de l’orientació d’un docent, la SCQ atorgarà una menció al professor o professora que hagi guiat l’alumne en l’elaboració del contingut del vídeo.
— La data límit d’inscripció i d’enviament del vídeo és el 22 de març de 2024.
— La resolució dels premis es farà pública abans del 30 d’abril de 2024.
— Els resultats es penjaran al web de la SCQ i es comunicaran de manera particular a cada participant.

Els premis es lliuraran, a Barcelona, dins de l’acte d’entrega de premis dels treballs de recerca el 22 de maig, a la sala Pere i Joan Coromines, IEC (C/ del Carme, 47).

A continuació podeu trobar la informació completa necessària per a participar en el concurs a les bases del concurs i les autoritzacions necessàries:

BASES CONCURS

AUTORITZACIÓ GRUP CLASSE

AUTORITZACIÓ MENOR 18

AUTORITZACIÓ MAJOR 18

S’han d’enviar els fitxers següents per WeTransfer a l’adreça electrònica concurs.scq@correu.iec.cat  (cadascun dels fitxers ha de portar com a títol el vostre nom i cognom):

  1. El fitxer de vídeo. 2. Un fitxer amb una descripció escrita del vídeo de 350 paraules, com a màxim, especificantne l’autor o autora principal i la resta d’autors o autores si pertoca. 3. Les autoritzacions pertinents (grup classe, menors de 18 anys o majors de 18 anys).

US ANIMEM A PARTICIPAR ENVIANT ELS VOSTRES VÍDEOS!