Assemblea anual de socis

El pròxim 12 de desembre a les 16:00h (16:00h-17:00h) es farà l’assemblea anual de socis. Aquesta se celebrarà a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, carrer del Carme, 47.

Us hi esperem!

Acte científic amb motiu de la commemoració del Premi Nobel de Química 2023

El dia 12 de desembre, a les 17.30h, hi haurà l’acte de commemoració del Premi Nobel de Química 2023 a la Sala Prat de la Riba de l’IEC. El director de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), el professor Emilio Palomares (ICIQ), impartirà la conferència Punts quàntics, el futur es fa present.

També es farà l’acte de lliurament de diplomes a totes les persones que han obtingut el títol de Doctor en algun àmbit de la química durant el curs 2022-2023. Per tal de donar l’enhorabona als nous doctors, a més del diploma regalem un any gratuït com a membre de la SCQ amb tots els avantatges que això comporta. Si sou una d’aquestes persones, podeu confirmar l’assistència a:  https://www.iec.cat/jornades/nobelquimica2023d.asp  (només nous Doctors)

En acabar l’acte s’oferirà una copa de cava i un petit refrigeri al pati del claustre de l’IEC.

PROGRAMA

L’acte és gratuït i només presencial, per assistir-hi cal inscriure’s prèviament al formulari:
https://www.iec.cat/jornades/nobelquimica2023.asp

XXIII Conferència Enric Casassas

La XXIII Conferència Enric Casassas se celebrarà el proper 14 de desembre a les 10h a la Sala d’actes de l’Escola Superior d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili, situada al Campus Sescelades (Marcel·lí Domingo, 1, 43007, Tarragona).

El tema de la jornada serà «Química i territori». El programa inclou les següents conferències: Montserrat Vallverdú, coordinadora de transformació del Complex Industrial de Repsol a Tarragona Transformació industrial a RepsolArmengol Grau, gerent de la Mancomunitat per a la gestió Integral de Residus Urbans i de SIRUSA, Situació de la gestió dels residus en el Camp de Tarragona: futur sostenible?Xavier Pujol, director gerent del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT)La gestió de l’aigua en alta a la província de Tarragona; i Aleix Núñez, analista de canvi climàtic (Família Torres), El canvi climàtic i la seva influència actual en la vinya, experiències que s’estan aplicant a Família Torres.

DÍPTIC                  Us hi podeu inscriure en el següent enllaç

13a Trobada de Joves Investigadors dels Països Catalans

La 13a Trobada de Joves Investigadors dels Països Catalans, organitzada per la SCQ, tindrà lloc a la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona del 29 al 31 de gener de 2024.

L’organització compta amb la participació activa dels membres de la Secció Jove de la SCQ.  Podeu participar-hi amb xerrades orals de 15 min i xerrades flaix de 4 min.

Per a més informació, seguiu l’enllaç a la SEGONA CIRCULAR i les indicacions de la PLANTILLA per a preparar el vostre resum. Quan us registreu haureu d’adjuntar el vostre resum en un fitxer Word (ex. cognom_nom.docx).

Podeu fer la vostra inscripció al FORMULARI

 

Acte de Reconeixement d’Emplaçaments Històrics Representatius de la Química en el Territori de Parla Catalana 2023 al «Laboratori Químic de l’Ebre»

El 22 de novembre a les 12 del migdia va tenir lloc l’acte de col·locació de la placa de Reconeixement d’Emplaçaments Històrics Representatius de la Química en el Territori de Parla Catalana 2023 al «Laboratori Químic de l’Ebre», actualment anomenat La Ibérica, de Roquetes. Aquest laboratori fou creat el 1905 per la Companyia de Jesús amb l’objectiu de proporcionar als joves jesuïtes una formació química que conciliés la fe i la ciència.

El Doctor Salvador Borrós, Director General d’IQS, va impartir la conferència “El Laboratori Químic de l’Ebre, llavor de l’Institut Químic de Sarrià”

Lloc de l’acte : Laboratori Químic de l’Ebre, C/ Observatori, 3-A, Urb.Torre d’en Gil, Roquetes, Tarragona.

Tota la informació al TRÍPTIC 

 

Resolució i acte de lliurament dels Premis de la Societat Catalana de Química en recerca, educació i divulgació 2023

Ens plau informar-vos de la resolució dels guanyadors de la tercera convocatòria dels Premis de la Societat Catalana de Química en recerca, educació i divulgació 2023:

3a convocatòria. Premis instituïts l’any 2021

Premis SCQ en RECERCA

Dr. Arjan W. Kleij
Premi de la Societat Catalana de Química a l’Excel·lència Científica
En reconeixement de la seva trajectòria científica en l’àrea de la química

Dra. Carla Casadevall Serrano
i
Dra. Sílvia Osuna Oliveras
Premi de la Societat Catalana de Química al Talent Científic Emergent
En reconeixement de la seva trajectòria científica i la seva capacitat de lideratge científic emergent en l’àrea de la química

Premi SCQ en EDUCACIÓ

Dra. Lídia Feliu Soley
Premi de la Societat Catalana de Química a la Innovació Educativa
En reconeixement a la seva tasca en la Innovació educativa dins l’ensenyament de la química

Premi SCQ en DIVULGACIÓ

Dra. Pilar González Duarte
Premi de la Societat Catalana de Química a l’Activitat Divulgadora
En reconeixement de les tasques de divulgació de la química dutes a terme en qualsevol àmbit amb l’objectiu de millorar la formació de la cultura química de la ciutadania

Acte de lliurament dels Premis de la SCQ

Es va celebrar el passat dia 22 de juny a les 17:30 hores a la sala Prat de la Riba de l’IEC, en acabar es va oferir al claustre una copa de cava a les persones assistents

Institut d’estudis Catalans, carrer del Carme, 47, Barcelona

Per qüestions d’aforament us agrairem que feu la inscripció per mitjà d’aquest FORMULARI

PROGRAMA

 

Resolució guanyador Reconeixement d’Emplaçaments Històrics Representatius de la Química en el Territori de Parla Catalana 2023

3a convocatòria.  Societat Catalana de Química

XCII Cartell de premis i de borses d’estudi de l’Institut d’Estudis Catalans 2023

Premi instituït l’any 2021 i ofert en reconeixement a aquells emplaçaments històrics (edificis, laboratoris, universitats, indústries, institucions, ciutats, explotacions, manufactures…) representatius de la química en el territori de parla catalana.

La Societat Catalana de Química, a proposta d’una ponència formada per Consol Blanch Colat (SCQ i UVic-UCC) com a presidenta, Pere Grapí Vilumara (SCQ) com a secretari, i Jaume Perarnau Llorens (mNACTEC), Antoni Roca Rosell (SCHCT i UPC) i Anna Vila Espuña (SCQ-Fundació La Caixa), com a vocals, ha acordat atorgar el premi de l’edició 2023 a la candidatura:

Laboratori Químic de l’Ebre
Presentada per l’Institut Químic de Sarrià, Universitat Ramon Llull

El Laboratori Químic de l’Ebre (LQE), germen de l’actual Institut Químic de Sarrià, fou creat el 1905 per la Companyia de Jesús -al peu d’un turó a la localitat de Roquetes- amb l’objectiu de proporcionar a joves jesuïtes una formació química que conciliés la fe i la ciència. El seu fundador i primer director fou el Dr. Eduardo Vitoria SJ, que havia tornat de Lovaina on havia conclòs la seva tesi doctoral. El fet que el LQE oferís una formació pràctica que completava la formació de tipus teòric va atreure a llicenciats i enginyers laics. Aquesta nova situació va revelar ben aviat que la ubicació de laboratori no era l’adequada i el 1916 les instal·lacions del laboratori es van traslladar a l’actual seu de Sarrià a Barcelona.

D’acord amb les bases de la convocatòria, l’acte d’inauguració de la placa de reconeixement tindrà lloc el dia 22 de novembre de 2023, a les 12:00 hores, al Laboratori Químic de l’Ebre, C/ Observatori, 3-A , Urb. Torre d’en Gil, Roquetes, Tarragona.

El Doctor Salvador Borrós, Director General d’IQS, impartirà la conferència “El Laboratori Químic de l’Ebre, llavor de l’Institut Químic de Sarrià”

PDF

Premi Nobel de Química 2023

Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus i Alexei I. Ekimov han rebut el Premi Nobel de Química 2023 pel descobriment i desenvolupament dels punts quàntics.

Els guardonats amb el premi Nobel de Química 2023 van ser capdavanters en l’exploració del món a la nanoescala, o segons com ha dit el comitè que atorga els Premis Nobel, van afegir color a la nanotecnologia. Això és degut al fet que a la nanoescala es posen de manifest els efectes quàntics i això en determina les propietats, entre elles el color que emeten. Els punts quàntics d’un mateix material emeten llum d’un color diferent en funció de la seva mida.

Aquesta propietat de les nanopartícules s’ha fet servir durant centenars d’anys, però sense ser-ne conscients de l’origen; per exemple, els colors de molts vitralls són deguts a les nanopartícules metàl·liques que contenen. El mèrit dels guardonats ha estat, d’una banda, identificar la naturalesa d’aquestes partícules que estan governades pels efectes quàntics i, de l’altra, trobar un mètode de generar-les de manera controlada.

Alexi I. Ekimov va estudiar l’origen del canvi del color del vidre en afegir-hi CuCl; va identificar que el canvi de color està relacionat amb la mida de les partícules, i que això posava de manifest el comportament quàntic d’aquestes partícules. Alternativament, Louis E. Brus, en estudiar l’aprofitament de la llum solar mitjançant l’ús de partícules de CdS per fer reaccions químiques, va adonar-se que les propietats òptiques variaven en funció de la mida de les partícules. Tots dos guardonats van saber identificar els efectes quàntics lligats a la mida de les nanopartícules. Moungi G. Bawendi, per la seva banda, va aconseguir desenvolupar un mètode senzill i revolucionari per a generar nanocristalls de mida controlada. Això va permetre que els químics poguessin preparar i estudiar les propietats dels punts quàntics.

El comportament quàntic de les nanopartícules i com aquest varia en funció de la mida de la partícula ja s’havia predit. De fet, ja s’havien aconseguit generar en condicions molt especials i controlades al laboratori (ultrabuit, temperatures properes al zero absolut, etc.), la qual cosa feia difícil preveure que els punts quàntics poguessin sortir de l’entorn acadèmic. El fet de poder controlar la seva generació ha portat al fet que actualment s’apliquin a camps tan diversos com la catàlisi o la medicina (per il·luminar teixits tumorals), o les trobem a objectes tan quotidians com la televisió o les làmpades.

Conferència de J. Fraser Stoddart, “Artificial molecular machines” 

El passat 12 de juny a la Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans va tenir lloc la trobada de membres de la Secció Jove de la SCQ amb el professor Fraser Stoddart, de la Northwestern University d’Evanston (Estats Units) i Premi Nobel de Química 2016, jornada molt interessant, en què els assistents van poder conversar d’una manera distesa amb el professor Stoddart.